dinsdag 25 oktober 2016

Kennisdialoog III

Eindelijk zijn onze kennisdialogen afgevinkt. Mijn groep (en die van Lars, Huib en Tim) dienden met 'cultuur' een KD te maken. We hebben geprobeerd om een duidelijke rode lijn in het werk te bouwen, met een korte terugblik naar 'structuur' van de andere groepen.
Onze KD begon met een casus: een basisschool, De Fontyn, liep qua leerlingaantallen terug door slecht cultuurmanagement:


Hoog tijd dus om de cultuur op deze school te veranderen. maar wat is dat eigenlijk, cultuur? Studenten probeerden als collega's van de Fontyn een definitie en kenmerken te geven. Vervolgens werden de omschrijvingen uit de literatuur gepresenteerd en de discrepanties besproken.
A.d.h.v. een foto (open leercentrum) werden drie elementen van cultuur besproken. Vervolgens werd de vraag gesteld: 'Op welke manier uit de organisatiecultuur zich in jullie organisatie? Geef twee voorbeelden op post it's.' Deze geeltjes werden opgeplakt en later gerangschikt bij een van de drie elementen van Schein: artefacten, aangenomen waarden of basisveronderstellingen. Deze drie lagen werden vervolgens besproken. Tenslotte werd de OCAI vragenlijst ingevuld (een lijst die na invulling aangeeft welke cultuur er heerst: hiërarchie, markt, familie, adhoc).

Een week later was onze groep aan de beurt. A.d.h.v. een Kahoot werd de kennis van vorige week even opgehaald. Daarna werd de OCAI besproken en de uitslag bekend gemaakt: hiërarchie. Echter, de collega's streven naar familiecultuur. We vroegen welke cultuur er heerste bij onze collega's en deze mochten in een vak binnen een kruis (met de vier cultuuruitingen) gaan staan. Er werd volop gediscussieerd, want prettig was!
Er werd vervolgens aangekaart hoe hiërarchie kan worden afgebouwd en familie kan worden opgebouwd.
A.d.h.v. het model van Kotter werd duidelijk dat er een duidelijke volgorde dient te zijn om een cultuurverandering in te zetten. Er werd aan de toehoorders gevraagd of ze dit herkenden of stappen misten.

Uiteindelijk waren we erg tevreden met de dialoog die op gang kwam en de evenredige verdeling van onze taken. Een goede KD die nr. 2 op mijn eigen onderwijsinstelling minder spannend maakt.





woensdag 5 oktober 2016

Leeragenda: Begeleider en Gesprekspartnersrol

Gisteren op mijn werkplek eindelijk een slag gemaakt w.b. de rol van begeleider en gesprekspartner. Er dient dit jaar een advies te komen m.b.t. een nieuwe methode wereldoriëntatie (en het liefst ook een invoering). De werkgroep die deze taak op zich neemt mag ik gaan leiden: bijeenkomsten plannen en inhoud geven; de lijnen uitzetten, rollen verdelen, ontwikkelingen bijhouden middels PDCA, het advies vormgeven en wellicht contacten leggen met scholen die ervaring hebben met een methode die wij interessant vinden. Ik heb er zin in!