dinsdag 25 oktober 2016

Kennisdialoog III

Eindelijk zijn onze kennisdialogen afgevinkt. Mijn groep (en die van Lars, Huib en Tim) dienden met 'cultuur' een KD te maken. We hebben geprobeerd om een duidelijke rode lijn in het werk te bouwen, met een korte terugblik naar 'structuur' van de andere groepen.
Onze KD begon met een casus: een basisschool, De Fontyn, liep qua leerlingaantallen terug door slecht cultuurmanagement:


Hoog tijd dus om de cultuur op deze school te veranderen. maar wat is dat eigenlijk, cultuur? Studenten probeerden als collega's van de Fontyn een definitie en kenmerken te geven. Vervolgens werden de omschrijvingen uit de literatuur gepresenteerd en de discrepanties besproken.
A.d.h.v. een foto (open leercentrum) werden drie elementen van cultuur besproken. Vervolgens werd de vraag gesteld: 'Op welke manier uit de organisatiecultuur zich in jullie organisatie? Geef twee voorbeelden op post it's.' Deze geeltjes werden opgeplakt en later gerangschikt bij een van de drie elementen van Schein: artefacten, aangenomen waarden of basisveronderstellingen. Deze drie lagen werden vervolgens besproken. Tenslotte werd de OCAI vragenlijst ingevuld (een lijst die na invulling aangeeft welke cultuur er heerst: hiërarchie, markt, familie, adhoc).

Een week later was onze groep aan de beurt. A.d.h.v. een Kahoot werd de kennis van vorige week even opgehaald. Daarna werd de OCAI besproken en de uitslag bekend gemaakt: hiërarchie. Echter, de collega's streven naar familiecultuur. We vroegen welke cultuur er heerste bij onze collega's en deze mochten in een vak binnen een kruis (met de vier cultuuruitingen) gaan staan. Er werd volop gediscussieerd, want prettig was!
Er werd vervolgens aangekaart hoe hiërarchie kan worden afgebouwd en familie kan worden opgebouwd.
A.d.h.v. het model van Kotter werd duidelijk dat er een duidelijke volgorde dient te zijn om een cultuurverandering in te zetten. Er werd aan de toehoorders gevraagd of ze dit herkenden of stappen misten.

Uiteindelijk waren we erg tevreden met de dialoog die op gang kwam en de evenredige verdeling van onze taken. Een goede KD die nr. 2 op mijn eigen onderwijsinstelling minder spannend maakt.





woensdag 5 oktober 2016

Leeragenda: Begeleider en Gesprekspartnersrol

Gisteren op mijn werkplek eindelijk een slag gemaakt w.b. de rol van begeleider en gesprekspartner. Er dient dit jaar een advies te komen m.b.t. een nieuwe methode wereldoriëntatie (en het liefst ook een invoering). De werkgroep die deze taak op zich neemt mag ik gaan leiden: bijeenkomsten plannen en inhoud geven; de lijnen uitzetten, rollen verdelen, ontwikkelingen bijhouden middels PDCA, het advies vormgeven en wellicht contacten leggen met scholen die ervaring hebben met een methode die wij interessant vinden. Ik heb er zin in!

maandag 26 september 2016

Gesprekstechnieken / skills

Vanaf volgende week gaan we oefenen in gespreksvaardigheden. In kleine groepjes behandelen we een casus waarbij de student vooraf kan aangeven waar hij wil dat de luisteraars gaan dwarsliggen. Dat kunnen heel uiteenlopende zaken zijn. Zelf twijfel ik over:


* Doorvragen naar niet genoemde belanghebbende informatie (hoe weet je welke info dat is?)
* Doorvragen bij technisch ingewikkeld verhaal (begrijp ik het na het doorvragen dan wel?)
* Een aanwezige coalitie wordt doorbroken (hoe doe je dat zonder schade aan te richten?)

Uiteindelijk, in december, wordt er een casus aangeboden met een door mij aangekaarte gespreksvaardigheid. Nog voldoende tijd om te oefenen...

Kennisdialoog II

Na de eerste kennisdialoog van de groep ´innovatie´ te hebben gezien hebben we gemerkt dat het werkelijk opzetten en leiden van een dialoog niet eenvoudig is. De valkuil is om een presentatie te geven en met wat vragen stellen en antwoorden genereren het geheel een dialoog te noemen...

Onze groep - 6 man sterk - heeft zich nu gebogen over de concrete inhoud van beide dialogen die elkaar moeten opvolgen. De tweede is een logisch vervolg op nr. 1 met een korte terugkoppeling naar kernconcepten en bijbehorende definities en kenmerken. KD 1 behandelt een casus (een basisschool staat op het punt leeg te lopen door zwak cultuurmanagement) waarbij begrippen als (organisatie)cultuur de hoofdrol spelen. Door interactieve werkvormen moeten medestudenten in de rol van de leerkrachten van de betreffende basisschool a.d.h.v. sturing achter definities, kenmerken en uiteindelijk een oplossing komen...

maandag 19 september 2016

Start LA3: Kennisdialoog

Ons leerteam, versterkt met Lars en Tim, kreeg de opdracht een kennisdialoog te maken met als topic 'cultuur' binnen de onderwijsorganisatie. Na de aangeraden literatuur te hebben gelezen en samengevat hebben we vandaag het geheel aan elkaar overgedragen, met steekwoorden - en zinnen.


Vervolgens is er een opzet gemaakt van wat we exact willen overbrengen aan opgedane kennis en hoe. Gekozen is voor een casus: een school verkeert in slecht weer waardoor het noodzakelijk is om eens goed naar de cultuur binnen deze organisatie te kijken. Wat kan er beter? En op welke wijze kan dat verantwoord worden gedaan? En wat is cultuur nu eigenlijk?


Inmiddels is er een activiteit - en tijdspad gemaakt. In de volgende bijeenkomsten zal het bovenstaand bijgeschaafd worden. Het begin, echter, is er.

zondag 18 september 2016

Keuze voor innovatie

LA3 vraagt een keuze tot innovatiebegeleiding op de werkplek. Op mijn basisschool zijn al veel innovatieve impulsen waar te nemen, maar daarbij komt een probleem: deze zijn al in volle gang (vorig jaar gestart) en hebben een kartrekker niet meer nodig (er is er al een), of de innovatie zit al in een afrondende fase.
Gelukkig heb ik er twee kunnen vinden die op het punt van opstarten zijn:

* Wereldoriëntatie implementeren voor de gehele school;
* 21st Century Skills voor Unit 3 inbedden.

In overleg met mijn leidinggevende moet ik aankomende week een keuze hebben gemaakt.



zondag 15 mei 2016

Probleemanalyse en theoretisch kader

Na het afronden van LA2 nu aan de slag met de probleemanalyse en theoretisch kader. Hier ging een sessie met medestudenten - én collega´s Mirjam en Ilse aan vooraf: waar gaat ons onderzoek over? Kunnen we niet een overkoepelende probleemstelling of onderwerp kiezen en dat uitsplitsen in deelvragen? Dat vond eenieder en ook onze directeur een prima idee: aldus ga ik aan de slag met onderzoekend leren (een mooi verlengstuk van LA2), Mirjam en Ilse met samenwerking en betrokkenheid.

De inhoud van de probleemanalyse was weer een hele switch vergeleken met de verschillende deelproducten van LA2, inclusief het herontwerp. Gelukkig bood de LA5-Glog (geweldig concept, ben blij dat ik dat heb meegenomen vorig leerarrangement) veel hulp, vooral het voorbeeld van Iris. aan de hand van dat model ben ik gaan schrijven en na twee feedbacksessies van Mariëlle denk ik dat ik een heel eind ben gekomen.

Het theoretisch kader was een trip down memory lane. Het maken van een kapstok/structuur van (de te vinden) inhoud, zoeken naar literatuur en uitwerken van info deed me erg denken aan het visiestuk. Ik merkte dat het razendsnel ging, ik er daarom plezier in kreeg en me realiseerde dat ik er waarschijnlijk meer van opgestoken had dan ik aanvankelijk wilde denken. Nu nog de eerste feedback van Iris en Mariëlle om dit te bevestigen...

zondag 17 april 2016

Scan Onderzoeksklimaat Westerbreedte

De scan die alle studenten dienen af te nemen om het onderzoeksklimaat van de school in kaart te brengen, was op Westerbreedte enige tijd geleden al uitgevoerd en uitgewerkt. Ik was hiervan niet op de hoogte en, om eerlijk te zijn, gaf ik ook weinig tijd en ruimte om dit onder de loep te nemen: onderzoeken, zo vond ik, staat maar ver van mijn bed. Nu ik de scan heb doorgenomen ben ik blij dat ik veel herken in het voorgenomen plan om een meer gedegen onderzoeksmentaliteit op onze school te verkrijgen en de vergaarde kennis en vaardigheden in te zetten. Ik ga zelf ook de slag!


maandag 11 april 2016

Onderzoek doen (maar dan op stofzuigerniveau)

Aan de hand van een eenvoudige onderzoeksvraag ('Hoe vaak stofzuigt men gemiddeld per week?') is onze ontwerpgroep aan de slag gegaan met enquêteren, theorie en bronnen verzamelen (Viva.nl, Ze.nl en meer van dit soort wetenschappelijke bronnen) en uitwerken van de gegevens. De conclusie: mensen met huisdieren stofzuigen gemiddeld 4x per week, mensen zonder 2x. Een aardig opzetje voor het echte werk straks...


Handig...

Zomaar. Aan de muur. Toevallig. Een handig modelletje dat aansluit bij mijn herontwerp. Nemen we mee...

dinsdag 5 april 2016

Product herontwerp

Ik vond het lastig met een concreet product op de proppen te komen dat bij mijn herontwerp zou aansluiten. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een gebruiksvriendelijke website voor zowel leerkracht als kinderen, zie hieronder.

 

De site biedt verscheidene aantrekkelijke onderzoekende meetwerkvormen. De onderzoeken zullen kinderen zelf gaan opzetten. Leerlingen kunnen kiezen uit verschillende soorten en typen vraagstukken en daarbij behorende materialen en hulpmiddelen. Binnen de site is er toegang tot verschillende onderdelen; een algemene uitleg over onderzoekend leren, een opfrisgedeelte wat betreft het berekenen van de oppervlakte, omtrek, inhoud e.d., een overzicht van de verschillende niveaugroepen en een blog – en presentatiegedeelte. Ook toetsing wordt besproken en uitgelegd.