maandag 26 september 2016

Gesprekstechnieken / skills

Vanaf volgende week gaan we oefenen in gespreksvaardigheden. In kleine groepjes behandelen we een casus waarbij de student vooraf kan aangeven waar hij wil dat de luisteraars gaan dwarsliggen. Dat kunnen heel uiteenlopende zaken zijn. Zelf twijfel ik over:


* Doorvragen naar niet genoemde belanghebbende informatie (hoe weet je welke info dat is?)
* Doorvragen bij technisch ingewikkeld verhaal (begrijp ik het na het doorvragen dan wel?)
* Een aanwezige coalitie wordt doorbroken (hoe doe je dat zonder schade aan te richten?)

Uiteindelijk, in december, wordt er een casus aangeboden met een door mij aangekaarte gespreksvaardigheid. Nog voldoende tijd om te oefenen...

Kennisdialoog II

Na de eerste kennisdialoog van de groep ´innovatie´ te hebben gezien hebben we gemerkt dat het werkelijk opzetten en leiden van een dialoog niet eenvoudig is. De valkuil is om een presentatie te geven en met wat vragen stellen en antwoorden genereren het geheel een dialoog te noemen...

Onze groep - 6 man sterk - heeft zich nu gebogen over de concrete inhoud van beide dialogen die elkaar moeten opvolgen. De tweede is een logisch vervolg op nr. 1 met een korte terugkoppeling naar kernconcepten en bijbehorende definities en kenmerken. KD 1 behandelt een casus (een basisschool staat op het punt leeg te lopen door zwak cultuurmanagement) waarbij begrippen als (organisatie)cultuur de hoofdrol spelen. Door interactieve werkvormen moeten medestudenten in de rol van de leerkrachten van de betreffende basisschool a.d.h.v. sturing achter definities, kenmerken en uiteindelijk een oplossing komen...

maandag 19 september 2016

Start LA3: Kennisdialoog

Ons leerteam, versterkt met Lars en Tim, kreeg de opdracht een kennisdialoog te maken met als topic 'cultuur' binnen de onderwijsorganisatie. Na de aangeraden literatuur te hebben gelezen en samengevat hebben we vandaag het geheel aan elkaar overgedragen, met steekwoorden - en zinnen.


Vervolgens is er een opzet gemaakt van wat we exact willen overbrengen aan opgedane kennis en hoe. Gekozen is voor een casus: een school verkeert in slecht weer waardoor het noodzakelijk is om eens goed naar de cultuur binnen deze organisatie te kijken. Wat kan er beter? En op welke wijze kan dat verantwoord worden gedaan? En wat is cultuur nu eigenlijk?


Inmiddels is er een activiteit - en tijdspad gemaakt. In de volgende bijeenkomsten zal het bovenstaand bijgeschaafd worden. Het begin, echter, is er.

zondag 18 september 2016

Keuze voor innovatie

LA3 vraagt een keuze tot innovatiebegeleiding op de werkplek. Op mijn basisschool zijn al veel innovatieve impulsen waar te nemen, maar daarbij komt een probleem: deze zijn al in volle gang (vorig jaar gestart) en hebben een kartrekker niet meer nodig (er is er al een), of de innovatie zit al in een afrondende fase.
Gelukkig heb ik er twee kunnen vinden die op het punt van opstarten zijn:

* Wereldoriƫntatie implementeren voor de gehele school;
* 21st Century Skills voor Unit 3 inbedden.

In overleg met mijn leidinggevende moet ik aankomende week een keuze hebben gemaakt.