zondag 17 april 2016

Scan Onderzoeksklimaat Westerbreedte

De scan die alle studenten dienen af te nemen om het onderzoeksklimaat van de school in kaart te brengen, was op Westerbreedte enige tijd geleden al uitgevoerd en uitgewerkt. Ik was hiervan niet op de hoogte en, om eerlijk te zijn, gaf ik ook weinig tijd en ruimte om dit onder de loep te nemen: onderzoeken, zo vond ik, staat maar ver van mijn bed. Nu ik de scan heb doorgenomen ben ik blij dat ik veel herken in het voorgenomen plan om een meer gedegen onderzoeksmentaliteit op onze school te verkrijgen en de vergaarde kennis en vaardigheden in te zetten. Ik ga zelf ook de slag!


maandag 11 april 2016

Onderzoek doen (maar dan op stofzuigerniveau)

Aan de hand van een eenvoudige onderzoeksvraag ('Hoe vaak stofzuigt men gemiddeld per week?') is onze ontwerpgroep aan de slag gegaan met enquĂȘteren, theorie en bronnen verzamelen (Viva.nl, Ze.nl en meer van dit soort wetenschappelijke bronnen) en uitwerken van de gegevens. De conclusie: mensen met huisdieren stofzuigen gemiddeld 4x per week, mensen zonder 2x. Een aardig opzetje voor het echte werk straks...


Handig...

Zomaar. Aan de muur. Toevallig. Een handig modelletje dat aansluit bij mijn herontwerp. Nemen we mee...

dinsdag 5 april 2016

Product herontwerp

Ik vond het lastig met een concreet product op de proppen te komen dat bij mijn herontwerp zou aansluiten. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een gebruiksvriendelijke website voor zowel leerkracht als kinderen, zie hieronder.

 

De site biedt verscheidene aantrekkelijke onderzoekende meetwerkvormen. De onderzoeken zullen kinderen zelf gaan opzetten. Leerlingen kunnen kiezen uit verschillende soorten en typen vraagstukken en daarbij behorende materialen en hulpmiddelen. Binnen de site is er toegang tot verschillende onderdelen; een algemene uitleg over onderzoekend leren, een opfrisgedeelte wat betreft het berekenen van de oppervlakte, omtrek, inhoud e.d., een overzicht van de verschillende niveaugroepen en een blog – en presentatiegedeelte. Ook toetsing wordt besproken en uitgelegd.